Üst Düzey Yönetici Belgesi
Siyaset Bilimi Siyaset Bilimi Hakkında Herşey!İncele
Modelistlik Kursu

Devlet Nedir? Devlet Ne İş Yapar? Devletin Görevi Nedir?

Devlet Nedir?

Devlet nedir bunun hakkında bilgiler:

Devlet nedir

Devletin egemenlik hakkı içindeki kişi ve kurumlar aracılığı ile işlerlik kazanabilir.

Klasik olarak devlet;

  • devlet yasa yapar,
  • yasaları uygular,
  • yasalara uymayanları cezalandırır.

Devlet içinde;

Yasa yapma: yasama organına,

Yasaları uygulama: yürütme organına

Yasalara uymayanları cezalandırma: yargı organına verilen bir yetkidir.

Devlet Ne İş Yapar?

Devlet Ne İş Yapar?

Devlet Ne İş Yapar?

V. Devletin temel amaç ve görevleri

Madde 5 – Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.

Devletle ilgili bazı açıklamalar şöyle:

Devlet sadece yasal, politik veya ekonomik bir olgu değildir. Devlet, çok taraflı ve karmaşık bir sosyal fenomen olarak anlaşılmalıdır.
Devlet, ancak insan toplumlarının belirli bir gelişmesinden sonra ortaya çıktı. Toplumsal yapı artık siyasal bir yapıya dönüşmüştür. Devlet, insanların toplumsal yaşamda kullandıkları bir örgütlenme biçimidir ve siyasal bir örgütlenmedir.

Devletle ilgili düşünürlerin görüşlerine de yer vermekte fayda var.

Bazıları için devlet bir sınıf yapısıdır. Diğer bir deyişle devlet, bir sınıfın diğer sınıflara egemen olduğu bir örgütlenmedir. Akla gelen ilk şey Marksist doktrindir. Biri ünlü sosyolog Franz Oppenheimer olan başkaları da var. Ona göre devlet, tarih boyunca gözlemlenebilen genel bir olgudur ve devlet kavramı, mümkünse, geçmişteki ve günümüzdeki tüm devletlerin ortak özellikleri açısından incelenmelidir. Ona göre, bir sınıf devleti olarak devlet, fetih ve boyun eğdirme dışında hiçbir şekilde ortaya çıkamazdı.

Diğer bir görüşe göre ise devlet, sınıf kavramının üzerinde tüm toplumu kuşatan ve birleştiren bir kurumdur.

Hegel‘e göre devlet en yüksek değer ve kendi içinde bir amaçtır.

Başka bir görüşe göre devlet amaç değil araçtır. Amaç toplumsal düzen ve huzuru sağlamaktır.

Diğer bir görüşe göre ise devleti saf bir şer olarak görenler vardır.

Devletin unsurları

Yukarıda durumun tanımını tartıştığımızda, birkaç kavramla karşılaştık. Bunlar devletin unsurları dediğimiz millet, vatan ve egemenlik kavramlarıydı. Devlet bir insanlar topluluğu olduğuna göre, devletin kurulması için öncelikle insan gerekir. İnsan topluluğu, devletin ilk unsurudur.

İkincisi, devlet kurmak isteyenler o devleti ne havada ne de denizde kurutamayacakları için karaya ihtiyaç duyarlar. Toprak, devletin ikinci unsurudur. Ama yeryüzünde sahipsiz toprak yoktur. Tüm topraklar bir devlete aittir. Bu durumda, mevcut bir durumun bir özelliğini o durumdan ayırmaları gerekir. Ancak, devletler tipik olarak buna izin vermez ve deneyenleri ciddi şekilde cezalandırır.

Bu nedenle devlet kurmak isteyenler mevcut devlete şiddetle tepki göstermeli ve mevcut devleti şiddet kullanarak yenmelidir. Bu, bu toprak parçasını yönetmeleri gerektiği anlamına gelir. Devletin üçüncü unsuru egemenliktir. Özetle, belirli bir insan topluluğu belirli bir toprak parçası üzerinde egemenlik kazandığında bir devlet oluşur. Buradan yola çıkarak devleti, belirli bir toprak parçası üzerinde egemenlik kazanmış bir grup insan olarak tanımlayabiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILARIMIZ;