Ticari araç ruhsatı sahiplerinin alması gereken belge türü, SRC belgesidir. SRC sertifikasına sahip olduğunuzda ticari araçları rahatlıkla kullanabileceksiniz ve herhangi bir ceza uygulanmayacaktır. SRC belgesi 1 2 3 4 nedir? sorusunun yanıtı ise kullanacağınız araç çeşidine göre almanız gereken ve farklı kriterlere bağlı olarak alınabilen belge türleridir.
Rehber →
SRC Belgesi Nedir?
SRC belgesi 1 2 3 4 nedir sorusunun yanıtı ile hangi SRC belge türüne sahip olmanız gerektiğini daha iyi seçebilirsiniz. SRC belgesi, normal sürücü belgesi sahibi tarafından ticari araç kullanımı için gerekli olan bir belge türüdür. SRC sertifikası alabilmeniz için öncelikle muafiyet veya kurs durumunuz kontrol edilecek ve başvurunuz sırasında prosedürünüz buna göre takip edilecektir. Ehliyetinizi 25 Şubat 2003 tarihinden önce aldıysanız, TC. SRC sertifikası, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın herhangi bir sınavına girmeden ve bir kursuna katılmadan alınabilir.
Ancak bu tarihten sonra Ulaştırma Bakanlığı onaylı enstitülerden herhangi birine başvuran, uygun eğitimi tamamlayan ve başvuru koşullarını sağlayanların Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan SRC sertifikasyon sınavından 100 üzerinden 70 puan almaları gerekmektedir. Bunu alanlar SRC sertifikası almaya hak kazanır.
SRC Sertifikası Alma Zorunluluğu
4925 sayılı Karayolu Trafik Kanunu’na göre, ticari ehliyeti olan sürücülerin, araç sahibi olsun ya da olmasın, karayolu trafik yetenek eğitimi yönetmeliğine göre SRC belgesi almaları gerekiyor. DOT bildirimi ile SRC sertifikası olmayan ticari sürücüler trafiğe açık yolda araç süremezler. Dolayısıyla tüm bu kriterler doğrultusunda SRC belgesi 1 2 3 4 nedir sorusunun yanıtı olarak sürücü adayı olan ve ticari araç kullanacak herkesin bu belgeye sahip olması gerektiğini söylemek mümkündür.
SRC Sertifika Sınavları
SRC belgesi 1 2 3 4 nedir? sorusunun yanıtı alındıktan sonra ve hangi belge türüne sahip olunması gerektiği konusunda sonuca varıldıktan sonra kişi Ulaştırma Bakanlığı’nın üç ayda bir yaptığı sınavlara katılır ve sınav için sadece SRC sertifikası alınabilir. 25 Şubat 2003 tarihinden önce B Sınıfı sürücü belgesi alanların sınavsız SRC sertifikalarını alabilmeleri için bu tarihten en az 90 gün öncesine kadar sigorta ve bono parası primi ödemeleri gerekmektedir. Bir diğer önemli nokta ise 65 yaş üstü kişilerin SRC sertifikası başvurusunda bulunamamasıdır. Bu kişiler ticari taşıma yapamaz, bu nedenle başvuruları bloke edilir.
SRC Sertifikası İçin Başvuru Koşulları
SRC belgesi 1 2 3 4 nedir sorusunu başvuru koşulları ile detaylandırmak gerekirse bu belgeler için başvuru şartları şu şekildedir:
- SRC sertifikası için başvuru yapıldığında öğrenim durumunuza ve muafiyet durumunuza göre işlem yapılır.
- Bakanlık tarafından belirlenen kriterlere göre 25/02/2003 tarihinden önce ehliyet alanlar sınav ve kursu geçmeden SRC belgesi, bu tarihten sonra ehliyet alanlar ise SRC belgesi alabilirler. Eğitimi tamamlama- Daha sonraki sınavı başarıyla geçmeleri durumunda kurslarda alınan belgeler önem kazanır.
- 25 Şubat 2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyet almış olanlar için o tarihe kadar en az 90 sigorta günü veya bono parası primi ödenmesi gerekmektedir. 65 yaş üstü kişiler SRC sertifikası başvurusunda bulunamazlar.
- Yukarıdaki koşulları sağlayamayanlar kursu tamamlamak zorundadır. 30 saatlik kurs programına katılanlar, Bakanlık tarafından belirlenen sınav takvimine göre yapılan sınavın %60’ını geçmek zorundadır. Toplamda 50 soru bulunmakta olup, 30 soruya doğru cevap verenler SRC sertifikası alabilirler.
SRC Sertifikası Kategorileri
SRC belgesi almak isteyen kişiler kullanacağı aracın kategorisine göre SRC belgesi 1 2 3 4 nedir? sorusuna yanıt olarak bir belge almalıdır. Kısaca kullanılacak ticari aracın kategorisine göre SRC belgesi almalıdır. SRC sertifika kategorileri:
- SRC 1 Sertifikası: Uluslararası yolcu taşımacılığında sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
- SRC 2 Sertifikası: İç hat yolcu taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
- SRC 3 Sertifikası: Farklı ülkeler arasında yük ve kargo taşımacılığı yapmak isteyen kişilerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
- SRC 4 Sertifikası: Yerli mal ve hizmet taşıyan kişilerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
SRC Sertifikasını Sınavsız Alma
SRC belgesi 1 2 3 4 nedir? SRC belgesi sınavsız nasıl alınır? Gerekli koşulları sağlayan sürücüler herhangi bir eğitim veya sınava gerek duymadan SRC sertifikası alabilirler. 02.25.2003 tarihinden önce B- C- E- D sınıfı sürücü belgesine sahip olan sürücüler, aşağıda belirtilen ayrıntılı koşullar kapsamında sınavsız SRC belgesi almaya hak kazanırlar.
SRC Tipi Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler
- Kimlik fotokopisi
- Sürücü belgesi fotokopisi
- 2 fotoğraf
Ayrıca;
-B Sınıfı sürücü ehliyetine sahip kişiler şu belgeleri sağlamalıdır; 25.02.2003 tarihinden daha önce edinilmiş B sınıfı ehliyetin fotokopisi bulunmalıdır. Not: B sınıfı ehliyet kullanıcıları yalnızca SRC 2 ve SRC 4 sertifikaları alabilir.
SRC Belgeleri ile İlgili Önemli Özellikler
Ticari araç sahibi kimselerin SRC belgesine sahip olması gerekir. Bu SRC belgeleri kullanılacak araç çeşidine göre sınıflara ayrılır. SRC belgesi 1 2 3 4 nedir? ve bu SRC belgeleri alınacağı zaman dikkat edilmesi gereken ayrıntılar nelerdir?
- SRC 1 sertifikası alanlar SRC 2 sertifikası almış sayılır.
- SRC 3 sertifikasını alanlar SRC 4 sertifikasını almış sayılır.
- 31/12/2006 tarihinden önce başvuran ve herhangi bir nedenle SRC sertifikası almaya hak kazanamayanlar, yukarıda belirtilen yeni koşulları sağlamaları halinde yeni belgeleri ile yeniden başvuru yapabilirler.
- Yukarıdaki şartları hiçbir şekilde sağlayamayan kişilerin SRC sertifikası alabilmeleri için “eğitim” almaları gerekmektedir.
- Başvuru tarihinde 63 yaşını doldurmuş kişilerin başvuruları dikkate alınmayacaktır.
- Yukarıdaki koşulları hiçbir şekilde sağlayamayan sürücülerin SRC sertifikasını başarıyla alabilmeleri için öncelikle SRC eğitimini tamamlamaları ve ardından merkezi sınavı geçmeleri gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir: Modelistlik Kurs Fiyatları